TERRANOVA suplement diety Wegańska Witamina D 2000IU, 500mcg, 50 kapsułek roślinnych
Producent – Terranova
Ilość – 50 kapsułek roślinnych
Dla kogo Wegańska witamina D3 2000 IU kompleks?
- Dla osób ceniących sobie naturalną i wegańską suplementację opartą na wzorcach natury.
- Dla osób, które chciałyby wesprzeć funkcjonowanie układu odpornościowego.
- Dla osób, które chcą wesprzeć organizm w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, prawidłowego poziomu wapnia we krwi i funkcjonowaniu mięśni.
Czym różni się Wegańska Witamina D3 2000 IU (50 mcg) od innych suplementów diety?
Dla specjalistów sama witamina D3 to zdecydowanie za mało. Postanowili więc wzbogacić ją o niepowtarzalny kompleks Magnifood składający się z liofilizowanych świeżych grzybów shitake, liści kolendry, spirulina, a także pestek dyni oraz stabilizowanych otrębów ryżowych, tworzących synergicznie działający suplement dla wymagających. Bardzo często słyszymy, że głównym źródłem witaminy D są produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso, żółtka jaj, tran. Jest w tym wiele prawdy, dlatego trudno ją pozyskać z roślin w tradycyjnej diecie. Badacze z Terranovy zwrócili jednak uwagę na porosty i to z nich wytwarzany jest cholekalcyferol dostępny w naszym suplemencie diety.
Jakie są najważniejsze funkcje witaminy D w organizmie?
Witamina D jest wytwarzana przez skórę, ale eksperci[1] zalecają jej suplementację w różnych okresach życia i porach roku. Jest ona dla nas bardzo istotna gdyż pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu, utrzymaniu zdrowych kości i zębów, prawidłowego poziomu wapnia we krwi, funkcjonowaniu mięśni i układu odpornościowego.
Dlaczego Wegańska Witamina D3 2000 IU (50 mcg) jest ważna dla seniorów?
Według rekomendacji ekspertów, osobom dorosłym do 65. r.ż., w zależności od masy ciała i podaży z dietą, zaleca się suplementację witaminy D w ilości 800-2000 IU/dobę w okresie wrzesień-kwiecień, a w przypadku niskiej ekspozycji na słońce – przez cały rok. Seniorom w wieku 65-75 lat i osobom o ciemnej karnacji zaleca się całoroczną suplementację powyższą ilością witaminy D, zaś seniorom powyżej 75. r.ż. ilością 2000-4000 IU/dobę. Naturalne źródła witaminy D mogą podnieść jej poziom, jednak uważane są za nieefektywne dla utrzymania jej, rekomendowanego przez ekspertów, poziomu przez cały rok.
Sposób użycia i porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia:
Osoby dorosłe jedna kapsułka dziennie podczas posiłku. Nie należy przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie stanowi zamiennika zróżnicowanej diety.
Zawartość zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka):
Kompleks Magnifood 600 mg w tym:
– Stabilizowane otręby ryżowe 300 mg
– Grzyb Shitake** (liofilizowany świeży) 75 mg
– Liść kolendry** (liofilizowany świeży) 75 mg
– Spirulina*** (Spirulina platensis) 75 mg
– Pestki dyni 75 mg
– Witamina D (cholekalcyferol [z porostów]) 2000 IU 50 mcg / 1000*
* % Referencyjnych Wartości Spożycia.
** W uprawie możliwe było użycie wyłącznie środków ochrony roślin i nawozów dopuszczonych przez USDA NOP.
*** W uprawie możliwe było użycie wyłącznie środków ochrony roślin i nawozów wymienionych w rozporządzeniu UE Nr 889/2008.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.